PRIMETILI SU DA IM SE SIN NE OSEĆA DOBRO, PA PROŠLI HOROR: Delovalo je da je dečak prehlađen, a epilog priče je jeziv

Kada je pokupila sina iz vrtića primetila je da nešto nije u redu, a tek onda su usledile komplikacije

Porodica
11:34h Autor:
PRIMETILI SU DA IM SE SIN NE OSEĆA DOBRO, PA PROŠLI HOROR: Delovalo je da je dečak prehlađen, a epilog priče je jeziv
Foto: preentscreen/Youtube

Kada je Džema Rekles došla po svog sina u vrtić, primetila je da deluje neobično. Tokom vikenda, trogodišnji Vilijam je pokazao znakove uobičajenog virusa. Ali samo dve noći kasnije, Džema je završila u bolnici, očajna, molila je lekare da spasu život svog sina, jer se njegovo stanje rapidno pogoršavalo. Vilijam je zapravo bolovao od sepse, ozbiljnim stanjem koje se brzo pogoršavalo i postajalo smrtonosno.

Bio je toliko teško bolestan da mu je srce jedva radilo, jedno plućno krilo kolabiralo, a bubrezi prestali da funkcionišu.

Džema Rekles
foto: preentscreen/Facebook

Jedina nada za Vilijamov opstanak bila je da mu hirurzi amputiraju obe noge.

Džema, koja je u tom momentu imala 32 godine, se setila dana kada je pokupila Vilijama iz vrtića jednog petka u januaru 2020. Evo kako je opisala taj događaj:

"Vilijam je delovao malo iscrpljeno. Mislio sam da je samo umoran i možda je pokupio neku prehladu. Tokom vikenda, opšte je bio u lošem stanju, imao je temperaturu i osećao se bolesno. U ponedeljak ujutru, i dalje je bio loše i primetili smo da ima osip, pa smo ga odveli kod lekara opšte prakse, koji je rekao da je verovatno samo virus."

Te večeri Džemin muž, Majk, pročitao je informaciju na Fejsbuku da je njihovom državom rapidno počeo da se širi šarlah.

Prvo su razmišljali da sve ostave za jutro, ali na sreću su ipak odlučili da pozovu Hitnu pomoć, koja im je savetovala da odvedu Vilijama direktno u bolnicu. Džema je mislila da će se vratiti kući za sat vremena, ali kada su lekari hitno odveli njenog sina u reanimaciju, shvatila je da nešto ozbiljno nije u redu.

"Nakon prvog pregleda, lekari su pomislili da bi mogao imati meningitis, ali nakon daljih analiza, doktor je zaključio da je Vilijam zapravo ima agresivan oblik sepse. Stavljen je u indukovanu komu i prebačen u drugi medicinski centar u Notingemu", rekla je Džema.

- Sedeli smo u čekaonici kada je došao doktor i rekao "Tako mi je žao, srce mu je stalo, mislim da treba da dođete i budete sa njim". Srušila sam se i Majk je bukvalno morao da me podigne sa poda. Oko njega je bilo 30 doktora. Srećom, uspeli su da mu ponovo pokrenu srce. A muž je samo vikao 'Molim te, ne daj mu da umre'.

- Proveli smo osam dana razmišljajući da bismo ga mogli izgubiti. Bilo je užasno. Svaki put i kad bi ga na kratno napustili, pomišljali smo da bi neko mogao da dođe i da im saopšti nagore vesti.

Sepsa se često smatra „tihim ubicom“. Širi se jako brzo, a često nije lako da je prepoznamo jer liči i na druge bolesti ili obične viruse, takvi su joj simptomi. Simptomi uključuju visoku ili nisku temperaturu, drhtavicu, zbunjenost, hladne ruke i noge, ubrzan rad srca i osip.

Vilijamova pluća su kolabirala tri puta, što je zahtevalo da se svaki put ubaci drenaža grudnog koša. U tom periodu su mu otkazali bubrezi i Džema i Majk su se plašili da će mu, ako uspe, biti potrebna dijaliza doživotno. MRI skeniranje je takođe otkrilo dve oblasti povrede mozga.

Teška sepsa može izazvati ekstremno zgrušavanje krvi, što znači da ruke, stopala, ruke i noge polako gube protok krvi i tkivo počinje da odumire. Džema je rekla da je tkivo na Vilijamovim udovima postalo nekrotično. Nakon par dana odlučeno je da Vilijamu treba amputirati obe noge, kao i devet prstiju. Ali ubrzo porodica je mogla da ode kući - a Vilijam, koji sada ima šest godina, prošao je kroz jako težak period, ali je njegov život spasen.

Džema je rekla: „Vilijamu sada sa ortopedskim pomagalima hoda neverovatno dobro. Njegovi bubrezi su se potpuno oporavili. Ne pokazuje nikakve znake povrede mozga."

Paraolimpijac Ričard Vajted 46-godišnji sportista ima dve zlatne i dve srebrne paraolimpijske medalje uz svoje ime i bio je "veliki uzor" Vilijamu. Imao je ogroman uticaj na njega, pokazujući šta se može postići na dve protetske noge. Čak mu je pokazao kako može da vozi automobil samo sa ručnim komandama.

On je najsrećniji dečak. Veoma je pametan sa velikom željom za znanjem. Njegova najveća ambicija u ovom trenutku je da može da trči.

Oko 20 odsto svih smrti u svetu pripisuje se sepsi, do koje dolazi kad bilo koja vrsta infekcije izazove prejaku imunu reakciju koja rezultira višestrukim otkazivanjem organa.

Deca su žrtve gotovo polovine od 49 miliona slučajeva sepse koliko ih se godišnje evidentira u svetu, od čega ih 2,9 miliona ne preživi.

Ovo su najraniji simptomi sepse:

  • Drhtavica
  • Nagli skok temperature
  • Topla crvena koža
  • Ubrzan puls
  • Nestabilan krvni pritisak
  • Smanjeno izlučivanje mokraće

Stil/Miror

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs